Bine de stiut

Iata cateva consideratii generale asupra traficului pe repetor:
-pe repetor au absoluta prioritate anunturile de pericol si cererile de ajutor;
-de asemenea au prioritate anunturile de interes general cum ar fi cele referitoare la o propagare deosebita in scurte sau ultrascurte, etc;
-fata de traficul obisnuit intre statiile fixe, au prioritate statiile mobile si apoi cele portabile;
-trebuie eliminate in totalitate QSO-urile care in afara de controale nu au continut, ocupa doar repetorul;
-repetorul trebuie folosit ca "loc" de intalnire, dupa care sa urmeze o invitatie pe o frecventa simplex sau pe un repetor local, daca este posibil;
-nimeni nu poate fi ofensat daca in timpul unei pauze de cadere a repetorului, intervine cineva cu o invitatie catre o alta statie de a trece pe o alta frecventa;
-pauzele de cadere a repetorului trebuie respectate cu strictete pentru a se putea crea posibilitatea interventiei celor cu prioritati, invitatiilor pe alte frecvente, si nu in ultimul rand pentru evitarea "penalizarii" repetorului pentru utilizare neintrerupta prin blocarea lui pe o perioada data;
-in loc de QTH locator se va transmite numele localitatii sau locului de unde se transmite;
-pentru o inteligibilitate cat mai buna, la apeluri se recomanda folosirea alfabetului fonetic;
-nu se lucreaza simplex pe frecventele destinate repetoarelor;

Apelul
Avand in vedere scopurile repetoarelor, nu are nici o logica lansarea apelului general pe repetor. Disponibilitatea noastra de receptie o putem anunta simplu prin transmiterea indicativului si " la receptia semnalului".
Apelurile directive sunt cele care se preteaza pe repetor. Dupa un apel directiv la care nu s-a primit raspuns imediat, cel putin un minut sa nu se plece de pe frecventa, ca doar la un trafic normal pe repetor corespondentul nu sta cu mana permanent pe microfon pentru a raspunde prompt, ci printre alte activitati, poate asculta si repetorul.
Daca stim, sau presupunem, ca putem lucra si direct cu corespondentul, atunci este indicat ca apelul directiv sa se faca intr-un moment cand repetorul lucreaza, pe frecventa de down-link. Prin aceasta nu deranjam pe toti cei care asculta repetorul.
Precum s-a mai aratat, la apeluri se recomanda folosirea alfabetului fonetic, cu rostirea clara a lor: de multe ori in cazul chemarilor literare se ocupa inutil repetorul pana se lamureste cine cheama pe cine. Pe repetor se pot folosi si apelul selectiv DTFM (cu tonuri), dar numai daca stim ca este QRV corespondentul la acest apel. Dupa apelul selectiv trebuie sa urmeze si apelul vocal pentru identificarea statiei si de catre ceilalti utilizatori ai repetorului.
Se recomanda ca atunci cand te asezi la microfon sa ai "mintea limpede"!


Controlul
Semnalul receptionat de la corespondent de fapt vine de la repetor, intensitatea campului la receptie nu depinde de taria semnalului corespondentului, deci controlul dat pentru taria semnalului nu spune nimic, corespondentul nu-l poate influenta. De aceea s-a eliminat din control. Controlul se da numai pentru inteligibilitate, ceea ce caracterizeaza semnalul care ajunge de la corespondent la repetor si calitatile semnalului corespondentului. (eventuale distorsiuni si zgomote). Inteligibilitatea se caracterizeaza gradat de la 1 la 5,( 5 fiind pentru inteliglbilitate maxima), si pentru a semnala ca este vorba de cotare prin repetor, inaintea cifre se pune "Q". Dar tot atat de bune sunt controale de genul:" te receptionez perfect, fara zgomot" echivalentul pentru Q5
La darea controlului sa fim corecti si curajosi. Sa spunem clar daca avem ceva de obiectat la modulatia partenerului. In controalele noastre sa nu introducem si notiunile de intensitate de camp, sau deviatie de frecventa. Acestea le putem lamuri in timpul QSO-ului.
La legaturile simplex folosim controalele clasice.


QTH-ul
Nu are sens transmiterea QTH locatorului pe repetor, tot nu se calculeaza distanta la legaturile prin repetor. Mult mai eficient este transmiterea numelui localitatii sau a locului de unde se emite. In cazul lucrului in mobil sau portabil se va mentiona locul momentan sau directia si traseul.
Daca suntem in legatura cu un radioamator despre care stim sau presupunem ca cunoaste QTH-ul nostru, sa nu mai dam QTH-ul incarcand inutil repetorul cu date ce nu sunt necesare. Acest lucru este valabil si pentru nume.
La legaturile simplex se vor transmite QTH locatorul, in special in concursuri.


QSO-ul
Nu este indiferent ce spunem si cum spunem pe repetor. Fiind foarte multi pe receptie trebuie sa fim cat mai clari si concisi. Sa incercam sa nu etalam cunostintele noastre vaste, mai ales in domenii in care nici nu avem cunostintele bazate pe o experienta concreta.
Sa nu lungim QSO-ul pana la "penalizarea" repetorului. Este o impoliteta fata de ceilalti utilizatori ai repetorului. Sa respectam cu strictete pauzele de cadere a repetorului, aceasta ofera sansa celor care vor sa intervina. Altfel o statie mobila poate trece prin zona de deservire fara a-si face anuntata prezenta.
Daca consideram ca putem contacta partenerul de QSO si pe o frecventa de simplex cunoscuta sau pe un repetor cu raza mica de deservire, sa comutam pe aceste frecvente. Este lipsit de politete sa mai spui o fraza... sau mai multe, zece... dupa ce ai spus ca treci pe receptie, sau dupa ce iti ie ramas bun, politeturile de final sa dureze mai mult ca intreg QSO-ul.
Lucrul pe repetor are menirea de a schimba informatii necesare si urgente. Pentru comentarii prelungite sunt o multime de modalitati in care sa nu obligam colegii nostri sa asculte lucruri care nu le sunt utile. Canalele simplex, repetoare locale, alte benzi(70 cm este cumplit de goala!!) sunt libere.
Dupa terminarea QSO-ului niciodata sa nu transmitem QRZ, ceeace ar insemna monopolizarea repetorului.

Articol aparut sub semnatura lui YO3RU Carol Szabo (revazut YO3HCJ)