De unde ideea....

Initial, repetorul a fost gindit sa inlocuiasca repetorul VHF R6X montat la virfu Tarcu 2190m-KN15GG, repetorul montat aici suferind multe avarii de-a lungul timpului(90% din cauza descarcarilor electrice atmosferice) si din cauza ca frecventa era puternic interferata in orase de catre televiziunea prin cablu.
Primul lucru a fost constructia filtrului duplexor, partea cea mai complexa a unui repetor VHF serios.Din diverse "surse" am reusit procurarea tevilor de cupru cu fi-100mm si a flanselor de alama aferente, din pacate materialul ajungea doar pentru 4 celule.Am mai studiat literatura,am mai intrebat pe altii care au realizat duplexoare(repetoare) daca ajung 4 celule si a reiesit ca pina la 10-12w putere de emisie ar fi suficienta atenuarea realizata de 4 celule(2 pe partea de Rx si doua pe partea de Tx). Avind ceva experienta la lipirea tevilor de cupru (dupa 11 ani instalatia de incalzire de acasa nu are nici o problema), am inceput asamblarea duplexorului, cel putin mecanic arata bine, dar aveam ceva emotii de cum va "arata" pe analizor. Am ajuns si la o scula "profi" de reglaj unde dupa circa 5ore de surubareala celulele de pe lantul de receptie au inceput sa miste bine, dar a venit si ora 23 asa ca am aminat celelalte reglaje pe o data viitoare. Scula de reglaj era in Timisoara, eu fiind in Lugoj, fiecare actiune de reglaj impunea un drum dus-intors la Timisoara.
Dupa aceasta prima etapa, am inceput sa insailez electronica pentru repetor. Pentru emisie am avut disponibila o statie Bosch cam surda si pentru receptie o statie Motorola M10, cu "urechi" excelente. Dupa ceva experimente reusite pe masa de lucru, am reusit sa prajesc finalul Bosch-ului. Doliu!!!Altceva nu aveam pe moment asa ca am intrebat prietenii daca exista prin vreo debara un emitator VHF. Raspunsul afirmativ vine tocmai din Bucuresti de la YO3GEJ-Marius, care imi ofera cadou o alta statie, acelasi model, deja programata pe frecventa ce ma interesa pe mine. Cum ajunge statia la mine o montez in cutie, mai citeva reglaje si apoi prin amabilitatea unui prieten neradioamator, am acces la o locatie pe un bloc turn din oras. Montez 2 antene pe casa liftului, un dipol la emisie si un GP 5l/8 la receptie,la vreo 10m una de alta. In aceasta configuratie repetorul functioneaza mai bine de 6 luni. Dupa teste concluzia este: receptie sensibila, dar la emisie apare o problema de modulatie, nu grava dar deranjanta.
Intre timp la Tarcu se monteaza un repetor UHF si ideea de a pune si un repetor VHF trece in plan secund si atunci incolteste ideea unui repetor zonal intr-o alta locatie, pe vreun deal. Colind cu masina toate dealurile posibile, incerc diverse variante de gazduire a repetorului, dar ma lovesc de refuzuri politicoase. In sfirsit vine si o varianta salvatoare: montarea pe un turn linga hanul "Ana Lugojana", dar cu ceva restrictii, montarea intr-o cutie separata in exterior(pe pilon), nu ii voie cu 220v in sus ci numai cu 24v,etc. Incepe alta umblatura pe la diversi furnizori de panouri pentru hale metalice, in vederea realizarii unei cutii cit de cit izolate termic, promisiuni si ... atit.
Mai trece o iarna, duplexoru nefinalizat, locatie inca incerta, repetorul in asteptare. Se iveste la orizont o noua locatie, Sacosul Mare. Aici o firma de radiocomunicatii are un site pazit, locatie pentru antena, 220v neintreruptibil, un vis. Incep alta actiune de lobby pe linga conducerea firmei si contrar asteptarilor, gasesc intelegere si sprijin pentru montarea repetorului in locatia respectiva. Intru din nou in priza si in 2 saptamini reusesc sa "trag" duplexorul. Destul de greu, dupa 6 ore de surubareala caut flexu sa maruntesc celulele, dar pina la urma a iesit OK. Caracteristica se poate vedea in albumul foto.
Repun in functie repetorul, acasa, cu tot cu duplexor si merge asa o saptamina.
In acest timp administratorul unui alt repetor ce deserveste zona, montat la Semenic, se hotaraste sa activeze optiunea PL-tone pentru acces asta din cauza interferentelor cu un alt repetor din YU(de fapt cu userii din YU,puteri mari, deviatii de broadcasting, etc).Necaz mare in YO2, cum se baga PL-ul la statii, de ce PL, s.a.m.d, mai ales pentru "tinereii"(intre 60 si 80 ani) ce se intilneau in fiecare dimineata aici pentru sedinta.
R0X-ul mergea ok, dar era in Lugoj, si nu ajuta prea mult comunitatea. Asa ca in data de 21 aprilie 2011, insotit de un amic neradioamator, cu masina incarcata ochi cu scule si echipamente (dulapul pentru echipament era sus pe portbagaj), am purces catre Sacosu Mare. Inca 4 ore de lucru(montaj), multe urcari/coborisuri pe/de pe acoperis si pornesc instalatia. Urmeaza citeva telefoane la radioamatori pentru a anunta evenimentul si a lansa invitatia pentru teste si se declanseaza pile-up-ul pe repetor. Fiecare vrea sa spuna cite ceva, entuziasm mare, ce mai, zi de sarbatoare in YO2. Tinereii si nu numai ei au o jucarie noua!!!
Stringem sculele si acasa. Merge o bere dupa atita munca!
Pe moment a ramas in functie cu problema de modulatie, problema nu foarte grava, dar nu am mai avut timp sa o remediez atunci. Peste o luna, la prima revizie, am zis, voi incerca remedierea si asa a ramas. Prima revizie nu a mai avut loc.Hi!Hi!
In aceste luni am inceput si lucrul la o interfata desteapta ce permite si telecomanda repetorului cu tonuri DTMF. In decembrie avind interfata aproape terminata ma hotarasc sa o montez, pentru asta am adus echipamentul la Lugoj cu speranta ca pina la sfirsitul anului 2011 voi definita constructia, dar planurile nu ies intotdeauna cum ne propunem. Agitatia lunii decembrie m-a tinut departe de laborator si abia in februarie am reusit sa deschid cutia cu echipamentele. Am mutat tot echipamentul in alta cutie mai mare, am rezolvat si vechea problema de modulatie, dar interfata inca nu vroia sa "comunice" cu mine asa cum trebuie.
Nu-i bai, o lamuresc io pina la urma!HI!HI!
Fara interfata noua in 3 martie 2012, dupa citeva zile de teste acasa, ma hotarasc sa pun din nou in functie instalatia, asa cum e. Aflu ca nu se poate urca pina la site cu masina asa ca imi pregatesc un rucsac, ce in final ajunge la 30kg, noroc ca drumul de la masina la site a durat doar 20 de minute.Sus conectez jucaria la antena si 220v si ....merge(suna) bine. In citeva minute peste 20 de statii "dau navala". Mai am inca un motiv de bucurie:antena a rezistat cu brio peste iarna(si am avut parte de iarna serioasa, cu toate ca nu a fost asa mediatizata la TV).
In momentul scrierii acestor rinduri peste 50 de indicative din YO2, YO5 si YO7 au fost auzite/lucrate via repetor.
Se poate accesa din Lugoj, Timisoara, Arad, Caransebes, Jimbolia, Vrset(Serbia), Lipova, Pecica, Resita, Faget, Otelu Rosu. Repetorul ofera o buna acoperire pe 95% din autostrada A1 intre Nadlac si Faget, aproximativ 150km si de asemenea acopera bine si A6 intre Balint si Lugoj.
Cind treceti prin zona nu ezitati sa-l accesati!
In final multumesc tuturor celor ce m-au sprijinit in acest proiect!
73 si s-auzim numai de bine!
Marius-YO2YA